Kunst met een vleugje (Zee)Zout

De Texelse Kunstenaarsvereniging ZOUT 

 exposeert tijdens de voorjaarsvakantie van 15 t/m 21 februari met het werk van  drie houtkunstenaars en een fotograaf onder de titel

“ZOUT exposeert HOUT” 

Houtkunstenaar Peter Huisman;

 Houtkunst in de breedste zin van het woord met respect voor het materiaal en de afkomst ervan.

Laat me leiden door het kunstwerk in de keuze voor het toevoegen of weglaten van hout of kleur. Kan tijdens het maakproces nog beslissen om een andere richting op te gaan met het ontwerp. Bijvoorbeeld denkend aan schuurwerk voor het werken met golven.


Fotograaf Peter Ampt werkt heel vaak met thema’s;

Eén van die thema’s is “Dood hout leeft “Een thema dat de schoonheid laat zien van prachtige natuur die zich ontwikkelt op dode bomen en afgevallen takken.

En …..ook bomen hebben een identiteit, die zich vertaalt naar hun  “schors-huid”.


Hout kunstenaar Co Koomen;

Heel mijn leven ben ik al houtliefhebber. Mijn hoofd rammelt van de ideeën wat mijn handen moeten maken. Of het kunst is, maakt mij niet uit. Ik beleef er veel plezier aan .


Hout kunstenaar Piet de Bruin;

“Hout leeft, hout werkt, hout heeft een ziel en die ziel geef ik vorm”.

“Ik heb een  natuurlijke affiniteit met hout. Ik zie wat hout nodig heeft  om het maken tot een kunstwerk”

 De expositie “HOUT”  is te zien van 15 t/m 21 februari dagelijks van 11.00 t/m 16.00 uur in het KUNST-lokaal aan de Abbewaal (Ri Gamma) in Den Burg.Overzicht komende exposities van ZOUT en leden van ZOUT 


Exposities ZOUT (locatie KUNST-Lokaal,  Paelwerck 9, Den Burg 

WinterZOUT- Expositie is van zaterdag 21 december tot en met zondag 5 januari 2020.  De expositie is dagelijks geopend van 11:00 - 16:00 uur. Gesloten op 1ste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Thema: “CONTRASTEN”.  

Toegang : gratis.

De officiële opening heeft plaats gevonden op zaterdag 21 december ’19.  Er was Argentijnse tango muziek en dans. Na het muzikale intermezzo volgde de Wethouder van Cultuur Jaap Vlaming met een toespraak en aansluitend knipte hij het lint door. Het geheel werd omlijst met een hapje en een drankje. Tijdens de rondgang over het expositie paviljoen werden nog enkele nummers gespeeld door Radboud Post(viool) en Robin El Hague(accordeon/piano). Er was een verrassend goede opkomst. Er werd gedanst en de feestvreugde was groot.

Tijdens de expositie verwacht de Texelse Kunstenaars Vereniging Zout de tweeduizendste bezoeker.  

Ook valt er een jubileum te vieren. Het is voor de vijfde keer dat de ‘Pieter van Schelt Publieksprijs' toegekend gaat worden. U wordt gevraagd aan degene die het beste kunstwerk in het kader van het thema 'Contrast' heeft gemaakt uw stem uit te brengen.

‘Open atelierroute WinterZOUT’  op zaterdag 28 en zondag 29 december de. De navolgende lijst van kunstenaars, verspreid over het eiland, openen hun deuren van 11:00 tot 16:00 uur, om u zo de gelegenheid te geven een kijkje te nemen in hun atelier. 

 • 11. Door Dogger                                                      Kunst in de bank is een studio galerie met werken van Door Dogger. In de expositie zijn: beelden (objecten), assemblages, schilderijen en grafiek.                                                                       Parkstraat 18, Den Burg.           
 • ad 2. Kittie Markus en Ulrike Reska         Een winter warm welkom in het atelier van Kittie Markus, expo samen met Ulrieke Reska. Wij laten ons zeer gevarieerde werk zien, bestaande uit vilt, keramiek en glas-objecten en schilderijen. Als het weer het toelaat stoken we een Raku oven.  
 •  ad 10. Annelies van Nieuwmegen              "Ik zie  ik zie wat jij niet ziet, en de kleur is..........." Het is het fundament waaruit mijn werk ontstaat, vermengd met mijn gevoel en fantasie. Voor mijn werken gebruik ik technieken die nodig zijn om mijn beelden vorm te geven. Dit kan grafisch zijn, fotografisch, keramiek, mixed media. Neem een kijkje in mijn atelier en ik vertel jou mijn verhaal over hoe ik werk. Mijn atelier bevindt zich in de stolpnaast ons woonhuis.                                               


Foto impressie van de openings ceremonie van WinterZOUT: •  HerfstZOUT, zaterdag 12 oktober tot zondag 27 oktober.  Thema: Parallelle lijnen. Openingstijdendagelijks van 11:00 uur tot 16:00 uur.
 • ZomerZOUT, van 01 tot en met 30 juni 2019. Kunst-Lokaal ZOUT, Den Burg.
 • HavenVIStijn 'zwemt door', een ware kunstboulevard met Maritieme Kunst, tijdens de alom bekende HavenVIStijn dag te Oudeschild. 

                   Dia impressie van de dag van het HavenVIStijn op 17 augustus 2019.                        

 

 

In verband met de te verwachten slechte weersomstandigheden voor as. zaterdag
is in overleg met de gemeente besloten het HavenVIStijn uit te stellen met één week.
De promotiedag van de vis vindt nu plaats op 
zaterdag 17 augustus 2019.

Onveranderd blijft de expositie ' Maritieme Kunst' te houden op de eigen locatie van de Texelse Kunstenaars Vereniging ZOUT: 
KUNST-Lokaal ZOUT, Paelwerck 9, hoek Abbewaal, Den Burg.

 

 van maandag 12 augustus tot en met 25 augustus. Dagelijks van 11.00 uur tot  16.00 uur.

Op zondag 11 augustus 2019 is voor de leden om 16:00 uur de officiële opening van de 'Haven expo zwemt verderop'. 
Een ieder is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn
Verdere foto's, zie Foto's activiteiten 2019

 Aanbevolen activiteiten van leden

 • Galerie Oost, Ellen de Vries, Oost 90, open op ma t/m za van 13.30uur tot 17.00 uur
 • Texelsvilt, Rebecca Geskus, Schilderweg 208b Oudeschild, open di en za van 12.00 uur tot 17.00 uur
 • Texelkunst, Angelina Stiehl, Schilderweg 173 Den Burg, open wo, vr en za van 12.00 uur tot 16.00 uur 
 • Greet Swabedissen, doorlopende expositie boerderij-camping "De Vrije Vogel", Laagwaalderweg 21 te Oudeschild ma tot en met zo van 11.00 tot en met 17.00 uur.
 • Galerie Texel Woodart, Piet de Bruin, geopend op alle Zondagen van 11:00 - 16:00 uur. Lokatie: Hoofdweg 90, 1795 JE De Cocksdorp. Op afspraak kunt u de galerie bezoeken buiten de openingsuren.

Exposities individuele leden van ZOUT

Peter Holman en Art-Shock met een vleugje Zout. 

 

Een aantal leden van Art-Shock uit Rijswijk en leden van ZOUT exposeren de hele maand september gezamenlijk in het Kunst-Lokaal. Naast schilderijen zijn er grote driedimensionale werken te zien.

Van 01 tot en met 29 september 2019.

Openingstijden: Vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur. 

 


Marja van Etten en Rob Souverein, 27 april tot en met 25 mei, Peperhof, Oosterend

Ciska Rook, 28 mei tot en met 29 juni , Peperhof, Oosterend

 

Greet Swabedissen, Rodri Wolters, en Cobie Bremer, maandag 1 juli tot en met donderdag 25 juli 2019.                                                                                                                          Woensdag, donderdag en zaterdag van 13:00 - 17:00 uur. Locatie: KUNST-Lokaal ZOUT, Paelwerck 9, hoek Abbewaal, Den Burg. 

 

Linda  van Asselt,  26 juli tot en met 2 augustus, KUNST-Lokaal, Den Burg

Marja van Etten, Marijke Baker en Rob Souverein, 1 augustus tot en met 31 augustus in de Hoeksteen, Den Hoorn.  Art-Shock met een vleugje Zout

hdhhfjhuhuedueArt-Shock met een vleugje Zout

Aanbevolen activiteiten van leden

 • Galerie en beeldentuin De Weezenplaats van 1 april tot en met 30 oktober

Galerie De Weezenplaats is in deze periode geopend op woensdag, donderdag en zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur. U vindt hier betaalbare bronzen beelden met een verhaal van Helene Steenhof.

Galerie De Weezenplaats ligt op een van de mooiste plekken van Texel, aan de voet van de Hoge Berg, Doolhof 3 - hoek Skillepaadje, Oudeschild.

 • Exposities in “De Hoeksteen” van 2 april tot en met 25 oktober

Van 2 april tot en met 25 oktober zijn er maandelijks wisselende exposities te zien in “De Hoeksteen” (naast het kerkje) in Den Hoorn. Een afwisselend aanbod van kunst is te zien en te koop. Op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 – 16.00 uur is de expositie geopend (gratis toegang).

Het bezoek aan de expositie wordt extra interessant door de rondleidingen in het naastgelegen kerkje die op dezelfde dagen en tijden worden gegeven.

 • Expositie in “De Hoeksteen” van 4 juni tot en met 27 juni 2019

Laat je tijdens “Lange Juni” verrassen in "De Hoeksteen" (naast het kerkje) in Den Hoorn. Een afwisselend aanbod van kunst is te zien en te koop. Van 4 juni tot en met 27 juni, op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 - 16.00 uur is de expositie geopend (gratis toegang). Cobie Bremer, Greet Swabedissen en Rodri Wolters tonen, werken van vilt, zijde en leer, schilderijen, keramiek en beelden van steen.

Het bezoek aan de expositie en markt wordt extra interessant door de rondleidingen in het naastgelegen kerkje die op de zelfde dagen en tijden worden gegeven.

 • “Kleintje Kunstmarkt”

 Laat je tijdens “Lange Juni” verrassen op het buitenterrein van “De Hoeksteen” (naast het kerkje) in Den Hoorn. Een afwisselend aanbod van kunst is te zien en te koop. Op donderdag 6, 13, 20 en 27 juni van 11.00 – 16.00 uur is de markt geopend (gratis toegang).

Hier wordt door 10 Texelse kunstenaars werk getoond met een maximum prijs van € 150,-- . GROTE KUNST te koop voor een klein prijsje! Deze webpagina is op 03-02-2020 voor het laatst bijgewerkt.